Διερεύνηση του προφίλ χρηστών ναρκωτικών
Νεκταρία Αλεξοπούλου, Ελπίδα Γεωργιάδη, Μαρία Πολυκανδριώτη, Μαρία Κορκοβίλη, Αγγελική Μπασέτα, Άννα Μάινα
Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014
Έτος δημοσίευσης:
2014
Συγγραφείς:
- Αλεξοπούλου Νεκταρία, Νοσηλεύτρια Τ.Ε, Φαρμακευτική Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατου, ΟΚΑΝΑ, Νοσοκομείο Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
- Γεωργιάδη Ελπίδα, Νοσηλεύτρια Τ.Ε, MSc, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
- Πολυκανδριώτη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια,Τμήμα Νοσηλευτικής,Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αθήνας
- Κορκοβίλη Μαρία, Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, ΕΟΠΥΥ, Αχαρνών
- Μπασέτα Αγγελική, Προϊσταμένη Α’ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό»
- Μάινα Άννα, Συνεργάτης του Τομέα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Κοινωνικής Ψυχολογίας
Ευρετήριο όρων:
Σελίδες: 47-61
Περίληψη:
Σκοπόςτης παρούσης εργασίας ήταν η διερεύνηση του προφίλ χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Αθήνας και των χαρακτηριστικών της χρήσης αυτής (ενέσιμη χρήση και κοινή χρήση σύριγγας).
Υλικό και μέθοδος : Η συλλογή των στοιχείων έγινε με συμπλήρωση ερωτηματολογίου, με προσωπική συνέντευξη 184 χρηστών ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι προσήλθαν στη Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης (ΜΑΒΥ) του ΟΚΑΝΑ για πρώτη φορά.
Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτέλεσαν 184 άτομα με μέση ηλικία τα 35,3 έτη (±8,8). Το 77,2% των συμμετεχόντων ήταν άντρες, το 82,1% είχε ελληνική υπηκοότητα και το 79,3% ήταν Έλληνες. 79,9% των συμμετεχόντων ήταν άνεργοι. Όσο αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων, το 39,4% ήταν απόφοιτοι λυκείου ενώ το 22,3% είχε διακόψει το σχολείο. Το 37,5% των συμμετεχόντων πηρε μόνο του την απόφαση να ζητήσει βοήθεια στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Το 62,0% των συμμετεχόντων που έκανε χρήση ηρωίνης την εισέπνεε από τη μύτη ενώ όσον αφορά στην κοκαΐνη, το 50,0% των συμμετεχόντων την χρησιμοποιούσε σε ενέσιμη μορφή. Το 92,3% των συμμετεχόντων έκαναν χρήση ηρωίνης κάθε μέρα τον τελευταίο μήνα. Η μέση ηλικία έναρξης της ουσίας ήταν 22,6 έτη (±7,2) και μέση διάρκεια χρήσης ήταν 12,1 έτη (±8,4). Το 45,4% των συμμετεχόντων έκαναν ενέσιμη χρήση μέσα στον τελευταίο μήνα, εκ των οποίων το 18,1% είχε κάνει κοινή χρήση σύριγγας με άλλον ή με άλλους.
Συμπεράσματα : Η ενημέρωση, η συμβουλευτική προσέγγιση αλλά και η εκπαίδευση των ενεργών χρηστών σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών αποτελούν βασικές δραστηριότητες των θεραπευτικών προγραμμάτων.
Πλήρες κείμενο PDF