Διερεύνηση των γνώσεων των ιατρών και νοσηλευτών ως προς τις μεθόδους πρόληψης της πνευμονίας προερχομένης από τον αναπνευστήρα
Ευφροσύνη Λεβιδιώτου, Λίλα Παπακώστα-Παπαδημητρίου, Γεώργιος Τρουπής, Πασχαλιά Ματθαίου, Αγγελική Μπασέτα, Ελπίδα Γεωργιάδη
Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013
Έτος δημοσίευσης:
2013
Συγγραφείς:
- Λεβιδιώτου Ευφροσύνη, TE, MSc(c) Νοσηλεύτρια, Μονάδα Εντατικής θεραπείας, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς
- Παπακώστα-Παπαδημητρίου Λίλα, Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ε.Κ.Π.Α Ιατρικής Αθηνών
- Τρουπής Γεώργιος, Αναπληρωτής καθηγητής Ε.Κ.Π.Α Ιατρικής Αθηνών
- Ματθαίου Πασχαλιά, ΤΕ, Νοσηλεύτρια Νοσηλευτική Α’, Τ.Ε.Ι Αθηνών
- Μπασέτα Αγγελική, Προϊσταμένη Α’ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό»
- Γεωργιάδη Ελπίδα, Νοσηλεύτρια Τ.Ε, MSc, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
Ευρετήριο όρων:
Σελίδες: 32-39
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πνευμονία σχετιζόμενη με τον αναπνευστήρα (ΠΑ) αποτελεί την πιο συχνή λοίμωξη σε ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανικό αερισμό. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 40%-87%. Η θνητότητα εξαρτάται από το είδος του μικροβίου, από την ανοσιακή απάντηση του ασθενούς, από το χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων και της θεραπευτικής παρέμβασης.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των γνώσεων των νοσηλευτών ως προς τις μεθόδους πρόληψης της ΠΑ.
Μεθοδολογία: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου ειδικά διαμορφωμένου για τις ανάγκες των Ελληνικών νοσοκομείων, το οποίο αποτελείτο από δύο μέρη. To πρώτο μέρος αφορούσε δημογραφικές μεταβλητές και το δεύτερο αφορούσε τους τρόπους πρόληψης της ΠΑ. Ως στατιστικά σημαντικό θεωρήθηκε το παρατηρούμενο επίπεδο σημαντικότητας 5%. Oι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Mann-Whitney test, Kruskal-Willis, Spearman and Kolmogorov – Smirnov test.
Αποτελέσματα: Από τους 122 νοσηλευτές που πήραν μέρος στη μελέτη, το 98.7% θεωρούσε απαραίτητη την επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας όσον αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Το 97.5% των συμμετεχόντων ανέφερε, ότι η αλλαγή γαντιών για διαφορετικό αριθμό παρεμβάσεων, ήταν το κύριο μέτρο πρόληψης.Το 79,5% του δείγματος, ανέφερε ότι ο συνδυασμός πλυσίματος χεριών, απομόνωσης ασθενούς και μείωσης του χρόνου αερισμού ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες πρόληψης.
Συμπεράσματα: Οι επαγγελματίες υγείας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο και πρόληψη της ΠΑ.