Επανενεργοποίηση και λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (cmv) σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεγαθεραπεία και αυτόλογη μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων αίματος»
Ελπίδα Γεωργιάδη, Μαρία Πολυκανδριώτη, Αγγελική Μπασέτα, Νεκταρία Αλεξοπούλου, Μαρίτσα Γουρνή
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013
Έτος δημοσίευσης:
2013
Συγγραφείς:
- Γεωργιάδη Ελπίδα, Νοσηλεύτρια Τ.Ε, MSc, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
- Πολυκανδριώτη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια,Τμήμα Νοσηλευτικής,Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αθήνας
- Μπασέτα Αγγελική, Προϊσταμένη Α’ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό»
- Αλεξοπούλου Νεκταρία, Νοσηλεύτρια Τ.Ε, Φαρμακευτική Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατου, ΟΚΑΝΑ, Νοσοκομείο Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
- Γουρνή Μαρίτσα, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής
Ευρετήριο όρων:
Σελίδες: 113-130
Περίληψη:
Εισαγωγή: Πολλά παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτόλογη μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων αίματος, ένα από αυτά είναι και ο ανθρώπινος κυτταρτομεγαλοϊός. Γενετικό υλικό του ιού ανευρίσκεται σε διάφορα κύτταρα, όμως η ακριβής όμως θέση όπου ο ιός λαθροβιεί δεν είναι γνωστή. Όταν ο οργανισμός βρεθεί σε συνθήκες που ευνοούν την επανενεργοποίηση του ιού (ανοσοκαταστολή) τότε αυτός μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις απειλητικές για τη ζωή των ασθενών.
Σκοπός: Της παρούσης ερευνητικής εργασίας ήταν η καταγραφή της συχνότητας εμφάνισης του κυτταρομεγαλοϊού σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων αίματος.
Υλικό και μέθοδος: τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 95 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε δημόσιο νοσοκομείο. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο για τις ανάγκες της έρευνας. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 13.0 ενώ οι στατιστικές μέθοδοι ήταν Mann-Whitney Test, x2-τεστ, Kruskal-Willis test, Kolmogorov-Smirnov test. Για τον έλεγχο της σχέσης των μεταβλητών χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής συσχέτισης του Pearson (r). Τα επίπεδα σημαντικότητας είναι αμφίπλευρα και η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο 0,05.
Αποτελέσματα: Σε αυτή την μελέτη των αρρώστων που έχουν υποστεί αυτόλογη μεταμόσχευση η επανενεργοποίηση και λοίμωξη από CMV παρατηρήθηκε σε 7 ασθενείς (21,2%) σε σύνολο 84 ασθενών. Η επανενεργοποίηση του ιού έγινε σε διάστημα 1-3 ετών μετά την μεταμόσχευση. Από τους ασθενείς αυτούς όπως προκύπτει από την ανάλυση κανένας δεν πέθανε από λοίμωξη που σχετίζονταν με τον ιό.
Συμπεράσματα: Η επανενεργοποίηση και λοίμωξη από CMV των αρρώστων που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση δεν είναι τόσο συχνή.