Υγεία: η πορεία ενός κεκτημένου κοινωνικού αγαθού σε περίοδο οικονομικής κρίσης και οι προτεινόμενες πολιτικές υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
Αγγελική Μπανούση
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014
Έτος δημοσίευσης:
2014
Συγγραφέας:
- Μπανούση Αγγελική, Αν. Προϊσταμένη, Τμήματος Ελέγχου Διαχείρισης Υλικού Χειρουργείου Γ.Ν.Α. ΚΑΤ
Ευρετήριο όρων:
Σελίδες: 134-141
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πρόσφατη δημοσιονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αναδεικνύουν τα προβλήματα λειτουργίας του υγειονομικού τομέα στη χώρα μας.
Σκοπός: Η διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών, η επίδραση της πολιτικής υγείας στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των πολιτών όπως επίσης η αναφορά των πολιτικών υγείας που προτείνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
ΥλικόκαιΜέθοδος:Ημεθοδολογίατηςπαρούσηςεργασίαςπεριελάμβανε την ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, κυρίως της τελευταίας πενταετίας εστιάζοντας κυρίως στις απόψεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών για την υγεία.
Αποτελέσματα: Τεκμηριώνεται η συνάφεια μεταξύ της πολιτικής υγείας και της γενικότερης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης μιας χώρας και αποδεικνύεται η ανάγκη για ανάδειξη των ζητημάτων υγείας ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τους πολίτες σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Η παρούσα κρίση πλήττει δυσανάλογα τις χώρες χαμηλής και μέσης ανάπτυξης, αλλά και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα των χωρών. Η ανεργία, η ευπρόσβλητη εργασία και η ανασφάλεια έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην υγεία. Η οικονομική κρίση δημιουργεί επίσης προβλήματα στην χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και επιβαρύνει την λειτουργία των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, λόγω αυξημένης ζήτησης.
Συμπεράσματα: Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται περικοπή των δαπανών στα ζητήματα υγείας διότι η περικοπή οδηγεί σε μειωμένη διαθεσιμότητα περίθαλψης και αυτή με τη σειρά της επιδρά άμεσα στα άτομα όσο στα συστήματα υγείας.
Πλήρες κείμενο PDF